Avlägsna klister och lim från textil och mattor

Spread the love

Avlägsna limfläckar

Varje hushåll använder regelbundet lim och klister för att sammanfoga material eller laga trasiga saker. Lim kan skapa mästerverk i händerna på ett kreativt barn utrustat med pysselmaterial, och det kan också rädda situationen när en lampa är trasig, en akrylnagel trillar av eller om en kakelplatta är lös i badrummet. Vi erbjuder prisvärd och professionell flyttstädning i Stockholm. Personlig service och smidig bokning – www.flyttstädfabriken.se flera priser/certifieringar.

Men även om lim är väldigt praktiskt så kan det leda till en katastrof om det hamnar på dina kläder, möbelklädsel eller mattor – om du inte känner till fläckborttagningens hemligheter. Oftast kan lim och klister avlägsnas från tvättbara textilier och mattor. Men om någon typ av lim hamnar på kläder som behöver kemtvättas bör du vända dig till en professionell kemtvätt och visa dem fläckarna för att uppnå bästa resultat.

Industrilim

Industrilim, som ibland också kallas för kommersiella bindemedel, kan vara väldigt svårt att få bort från kläder. Därför bör du alltid ha på dig arbetskläder och täcka mattor och golv innan du sätter igång att renovera hemma. Om du är slarvig eller ofta råkar ut för olyckor kan du köpa limborttagare eller lösningsmedel på samma gång som du köper limmet!

Från textilier

  • Om du råkar spilla är det bäst att låta limmet torka på textilierna eller mattan innan du försöker ta bort det. Att torka på vått lim kommer bara göra att det tränger djupare ned i fibrerna. Använd i stället kanten på en slö kniv eller en plastskrapa för att lyfta bort eventuellt överflödigt lim och låt sedan området torka.
  • Kläder kan placeras i frysen. När limmet har fryst kan du oftast bryta bort större delen av det från tyget. Sedan kan du behandla eventuellt kvarvarande fläckar med lösningsmedel eller en fläckborttagare och tvätta plagget som vanligt.

Från mattor

  • Du kan frysa mattor tillsammans med några iskuber i en plastpåse. Så fort limmet har frusit bör du kunna bryta loss det. Sedan kan du använda det rekommenderade lösningsmedlet genom att följa instruktionerna. Testa alltid lösningsmedlet på ett dolt område för att vara säker på att mattan är färgbeständig. 

Nagellim

Artificiellt nagellim har ungefär samma ingredienser som vanligt superlim. Huvudingrediensen är cyanoakrylat, en akrylester som stelnar nästan omedelbart. Om du råkar spilla på tyg eller mattor bör du inte få panik och försöka torka bort limmet – då kommer du bara sprida ut det ännu mer. Låt i stället limmet torka innan du försöker ta bort det.

Varning:  Texilier av acetat, triacetat och modakryl löses upp i nagellackborttagningsmedel, aceton och thinner. Se därför till att alltid läsa på etiketten först! Dessa produkter kan nämligen orsaka hål som inte kan lagas. För att ta bort lim från fibrerna ovan bör du konsultera en professionell kemtvätt.

Från textilier

Om textilierna kan behandlas kan du följa instruktionerna ovan:

  1. Doppa en bomullstuss i aceton baserat nagellacksborttagningsmedel (de mer skonsamma produkterna som innehåller etylacetat kommer inte att fungera) och testa på en inre söm för att se till att nagellackborttagningsmedlet inte skadar eller missfärgar tyget eller mattan.
  2. Arbeta med fläcken utifrån och inåt. Badda det stelnade limmet med bomullstussen och låt den ligga kvar på limfläcken under en minut eller två.
  3. Använd sedan en slö kökskniv för att skrapa bort eventuellt löst lim. Du kan behöva upprepa dessa instruktioner flera gånger för att få bort hela fläcken.